IKC DE TOVERBERG ZOETERMEER VERBINDT GEBRUIKERS EN WIJK
IKC De Toverberg staat in de gelijknamige straat in de Bergenwijk in Zoetermeer en verwijst dus niet naar het beroemde boek van Thomas Mann, waarbij het personage Hans Castorp in de hermetische wereld van het sanatorium de Toverberg een leerproces doormaakt die tevens zijn inwijding in het leven vormt. “Hermetisch, leerproces en het leven”? Mogelijk zijn er toch overeenkomsten met dit bijzondere gebouw.
Architect Erik Schotte van LIAG architecten en bouwadviseurs: “Op de locatie van de basisschool ‘t Schrijverke verrijst IKC De Toverberg, waarin ’t Schrijverke en kinderopvang de Drie Ballonnen worden gehuisvest. Het gebouw is naar verwachting in april volgend jaar klaar en staat in het Buitengebied-West; een typische wijk uit de jaren ’70, met sluipdoor kruipdoor straten en een populatie die sinds kort aan het verjongen is. Daar moet je op inspelen; we hebben gekozen voor een gebouw dat positiviteit uitstraalt, waarmee we gebruikers uitdagen zichzelf te ontplooien. Dat bewerkstellig je in de vormgeving van de leeromgeving en de materialisering van het gebouw.
Split levels
IKC De Toverberg krijgt een repeterende opbouw van de gevel, die door de verspringende ramen uitdaagt om je buiten de begaande paden te begeven. Het gebouw combineert wit stucwerk met geel metselwerk. Dat biedt een contrast met het veelal rode baksteen van het stringente woningritme in de omgeving. Het is van binnen naar buiten ontworpen en ontvouwt binnenwereld met veel momenten van visueel en fysiek contact. De onder-, midden- en bovenbouw zijn verdeeld in units die via split levels gekoppeld zijn, daarmee wordt de groei in leeftijd aangegeven. De bovenbouw bevindt zich op de verdieping en
biedt een extra ruimte door het terras waar de kinderen ook kunnen leren. In de verbinding tussen het gebouw en de wijk wil de gemeente stimuleren om met de fiets naar school te komen. Er komen twee schoolpleinen, waarbij die voor de oudere kinderen
ook een publieke functie heeft met een basketbalveld.”
Verspringende raamvlakken
Architect Carina Nørregaard: “Het is een gebouw zonder lokalen, met aandacht voor de eigen plek binnen de school. De units hebben hoeken waar met stamgroepen of individueel gewerkt kan worden en stilteruimtes die als enige gesloten kunnen worden. Langs de gevels bevinden zich de plekken van de basisgroepen als open zones. Daar begint de dag en wordt instructie gegeven. In het midden vind je verschillende werkplekken en een bouwen speelhoek. Een goede basis is een voorwaarde om de inrichting goed uit te werken, waarbij de inrichting voor de differentiatie zorgt en de beleving stimuleert.
Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.