Verrassend concept in open landschap

Rijdend vanuit Amsterdam via Volendam richting Oosthuizen valt het groene landschap op met zijn stolpboerderijen. Oosthuizen kent vervolgens een oude kern met een prachtige kerk. Rijd je even door dan eindigt het bebouwd gebied bij een grote schuur in het weiland. Is het echt een schuur? Nee; het zijn de contouren van de nieuwe MFA Oosthuizen.

Aan tafel zitten Pelle Swart van het schoolbestuur SPOOR, architect Jan Rietvink van Rietvink Architecten, projectleider Jasper Buurs van de gemeente Edam-Volendam en Marien Ippel van nora flooring systems B.V. Jan Rietvink: “Ik vind het een stoer gebouw en mijn idee was om traditionele vormen te gebruiken die je veel in het Noord-Hollandse landschap ziet. Ik ken de smaak van de Oosthuizers en wilde iets maken dat bij het dorp past. Landelijke bouwkunst maakt overal furore en je zou het modern traditionalisme kunnen noemen.

Het is een gebouw in twee lagen met een lage goothoogte en een pannendak erop. Je komt in het gebouw de kleuren wit, groen, brons en zwart tegen en dat past ook bij de gebouwde omgeving in deze streek. We hebben ervoor gekozen om het
dorpshuis gekoppeld aan de sportzaal vooraan en de school als langwerpig volume daarachter te plaatsen, omdat dat voor de school een betere oriëntatie oplevert, met een schoolplein op de zon en een kiss and ride zone daarvoor.”

Centrale plek
Pelle Swart van het bestuur SPOOR over de aanleiding: “In de MFA vind je het cultureel centrum, de sportzaal, de school, de BSO en een peuterspeelzaal. Het oude semipermanente schoolgebouw was op, evenals de gymzaal en het dorpshuis. De gemeente wilde nieuwbouw op een andere plek vanwege de nieuwbouw van de wijk Waterrijk. Bovendien is dit een centrale plek in Noord-Holland; je bent binnen een kwartier in Alkmaar, Purmerend en Hoorn.

Projectleider Jasper Buurs van de gemeente Edam-Volendam: “De kernen Warder, Beets en Middelie hebben allemaal nog kleine scholen van twee tot vier klassen. Op het moment dat je een school sluit, trek je het leven uit de kernen, maar het moet wel exploitabel blijven. Op de kop van het pand is het daarom nog mogelijk extra lokalen te maken. We zijn met de beheerorganisatie bezig, waarbij het pand en de gezamenlijke onderdelen, evenals de sportzaal door de gemeente worden beheerd en het cultureel centrum met foyer en zaal door de pachter. De verantwoordelijkheden liggen zoveel mogelijk bij de gebruikers. Dat betekent dat er tussenmeters zijn en installaties waar mogelijk zijn gesplitst. De kapitaalintensieve onderdelen zoals de luchtbehandelingskasten, worden naar rato versleuteld.”

Norament Grano rubber vloerbedekking
Pelle: “De keuze voor de vloer kwam bij ons vandaan. Er waren een paar nice to haves in de aanbesteding zoals led verlichting en een andere belangrijke was de rubber vloerbedekking type Norament Grano.” Marien knikt: “Vanwege de duurzaamheid en ook de akoestiek, in combinatie met de plafondplaten van Ecophon. Deze vloer scheelt 10 DB ten opzichte van traditioneel veel gebruikte elastische vloerbedekkingen. Uit onderzoek blijkt tevens dat de docenten deze vloer prettig vinden omdat hij veerkrachtig is en daardoor minder rugklachten veroorzaakt. En vergeet de exploitatie niet; deze vloer heeft een levensduur van minimaal 40 jaar met tien jaar garantie. Dat zijn elementen waar je niet op moet bezuinigen.

Lees het hele artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto’s: Bernard Faber